Selam..
Bugün işyerimdeyken postacı bir zarf getirdi. Zarfın üzerinde benim adım yazıyordu. İcra müdürlüğünden gelmiş ve üzerinde ödeme emri yazıyor. Ama zarfı açtığımda içindeki kağıtta hiç tanımadığım bir başka kişinin adının yazıldığını gördüm. Bu kişi ile hiçbir alakam yok. Ben de bu nedenle zarfı ve içinden çıkan ödeme emrini yırtıp attım. Ama az önce bir arkadaşım aklıma kurt düşürdü. Acaba yapmam gereken bir şey var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..
Sayın,
Konunun aciliyeti nedeniyle işbu cevabımı bana bu maili yolladığınız elektronik posta adresinize de yolladım. Umarım zamanında elinize ulaşır.
Hukukta her ne kadar önemsemesek te tebligatın çok ama çok büyük önemi var. Vatandaşlar tebligatın önemini kavrayamadığından; genelde tebligatlara ilişkin büyük bir umarsızlık içinde oluyorlar. Bunun sonucu da tabi ki telafi olunamaz hak kayıpları oluyor. Bu nedenle bu soru vesilesi ile tebligat mevzusuna ilişkin birkaç önemli husus üzerinde durmakta fayda görüyorum.
Öncelikle lütfen hali hazırda oturmakta olduğunuz adresinizin kayıtlı ikametgâh adresiniz olmasına büyük özen gösterin. Devlet, vatandaşını kayıt altına almak; vatandaşına istediği zaman ulaşabilmek amacını taşır ki bu da gayet doğaldır ve zaten birçok açıdan da zorunludur. Bu nedenle Adres Kayıt Sistemi adı verilen bir sistem oluşturulmuştur.
Aslolan kişinin beyanıdır. Yani siz “ben x adreste oturuyorum” diye beyan ettiyseniz; devlet buna güvenir. Sizi o adrese kayıt eder. Siz aslında oturmadığınız bir adresi beyan etmişseniz; 782-TL idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız. En çok karşılaşılan durumlardan birini örnek verecek olursam; diyelim ki siz X adresinde oturuyordunuz; sonra oradan taşındınız. Ancak nüfus müdürlüğüne gidip yeni adresinizi beyan etmediniz. Sizin kiracı iken tahliye ettiğiniz x adresine de bir başka kişi taşındı ve o x adresini kendi adresi olarak bildirdi. Bir adreste iki hane yani iki aile oturamayacağından; bu adreste gerçekte kimin oturduğu kolluk güçlerince araştırılacaktır. Sizin oturmadığınız bu şekilde ortaya çıkınca da; aleyhinize 782-TL’lik bir idari para cezası verilecektir. Yapmanız gereken, adresinizi değiştirdikten sonra 20 gün içerisinde adres değişikliği beyanında bulunmanızdır. Eğer yeni adresinizi bildirmiş olmanıza rağmen; bu 20 günlük süre geçtikten sonra bu bildirimi yapmışsanız da, 390-TL idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız.
Ancak konunun önemi sadece bu para cezalarını ödeyip ödememekle alakalı değildir. Yukarıdaki örnek üzerinden devam edecek olursam; x adresinden taşındınız ve bu değişikliği bildirmediniz. Unutmayın ki; adresiniz resmi kayıtlarda hala x yeridir. Bu nedenle de diyelim ki hakkınızda bir dava açıldı. Mahkeme dava evraklarını bu adrese gönderecektir. Posta memuru adrese gittiğinde sizi orada bulamayacak ve tebligatınızı da Tebligat Kanunu’nun 21. Maddesi gereğince adresinizin bağlı olduğu muhtara bırakacaktır. Tebligatı muhtara bıraktığına dair bir ihbar kağıdı düzenleyip o adresin kapısına yapıştıracaktır. İşte o ihbarın kapıya yapıştırıldığı tarih te bu evrakın size teslim edildiği tarih sayılacaktır. Siz sonradan ben bu evrakı almadım, elime geçmedi deme şansına da sahip değilsiniz. Çünkü bir kere devlete orada oturduğunuzu ve gerek duyulması halinde oradan size ulaşılabileceğini bildirmiştiniz.
Sonuç; hakkınızda açılan bu dava bir ceza davası ise haberiniz ve kendinizi savunma şansınız dahi olmadan sonuçlanabilir. Açılan bir hukuk davası ise bu davaya cevap verme, delil sunma için hukuken öngörülen süreleri geçirmiş olduğunuz için büyük ihtimalle davayı kaybedebilirsiniz. Hakkınızda düzenlenen bu evrak soruyu yönelten hemşehrimizde olduğu gibi bir ödeme emri ise bu ödeme emrine süresi içerisinde itiraz etme hakkınızı kaybetmiş olacağınızdan; belki de hiç borçlu olmadığınız halde bir sürü para ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Kısacası adres kayıt sistemindeki adresinizin güncel adresiniz olması konusunda hassasiyet göstermelisiniz.
Şimdi gelelim hemşehrimizin sorusuna.. Bahsini ettiğiniz durum bazen maalesef ki yaşanabiliyor. İcra müdürlüğü’nde aynı anda çok sayıda icra takibi açıldığında; bu takiplere ilişkin evraklar birbirine karışabiliyor. Elbette ki olmaması gerek ama “beşer şaşar” yani insan hata yapabilir. Neyse ki; yukarıdaki olumsuzluklar sizin durumunuzda söz konusu değil. En azından hakkınızda bir icra takibi açıldığını biliyorsunuz.
Size gönderilen zarfın içine belli ki sizinkiyle aynı anda aleyhine bir icra takibi başlatılan kişiye dair düzenlenen ödeme emri konulmuş. Öncelikle keşke bu evrakları yırtıp atmasaydınız diyeceğim. Size gelen evrak her ne olursa; her nereden gelirse gelsin atmayın lütfen. Fikir sahibi değilseniz bile bir bilene danışın. En azından önemsenmeyip atılabilecek bir evraksa bile bırakın bunu size bir bilen söylesin.
Kanaatimce hakkınızda bir icra takibi açılmıştır. Her ne kadar size gelen zarfın içinden çıkan ödeme emri size düzenlenmiş değilse de; size böyle bir evrak gönderilmesi bile bunun habercisidir. Unutmayınız ki; teslim aldığınız ödeme emrine belli süreler içerisinde itiraz etme ve kendinizi savunma şansınız vardır. Bu süreler de açılan takibin türüne göre değişmektedir. Çok teknik yazıp ta kafanızı bulandırmak istemem ama mesela eğer takibe konu olan borcun dayanağı bir kambiyo evrakı mesela bir bono (senet) ise itiraz süreniz 5 gün; genel haciz yolu ile takip yapılmışsa itiraz süreniz 7 gün olacaktır. Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte itiraz, icra işlemlerini (sözgelimi haciz yapılmasını) engellemez ancak kira alacağının tahsili ve kiralananın tahliyesi takip türünde ya da genel haciz yolu ile takip türünde itiraz etmeniz, icra işlemlerini durduracaktır.
Bu nedenle de bu süreler içerisinde hareket etmek büyük önem arz eder. Sizin aleyhinize başlatılan icra takibinin hangi tür olduğunu bilemiyoruz. Ancak hakkınızda bir takip açılmış. Umarım ki hangi icra müdürlüğü olduğunu en azından hatırlıyorsunuzdur. En kısa sürede o icra müdürlüğüne gidip durumunuzu anlatmanız gerekiyor. Onlar UYAP adını verdiğimiz sistemden hakkınızda açılmış olan takibi görebileceklerdir. Siz her ne kadar fiilen ödeme emrini tebliğ almamışsanız da; zarfın üzerindeki bilgiler esas alınacağından ve zarfın üzerinde de sizin adınız bulunduğundan bu maili bana yazdığınız gün aslında tebliğ yapılmış sayılıyor.
Dolayısıyla siz haricen gidip icra müdürlüğünden önce dosya numarasını ardından da içeriğini görecek ve gerçekte de ödeme emri ve içeriğini öğrenmiş olacaksınız. Dolayısıyla bu bahsini ettiğim süreler içerisinde itiraz hakkınızı da eğer gerek duyuyorsanız kullanabileceksiniz.
İşbu cevabımın süresinde elinize ulaşmış olması umuduyla..